Cão de Fila de São Miguel

Cão de Fila de São Miguel (förkortas ofta till Fila de São Miguel) är en av de få hundraserna i Europa som fortfarande används som arbetande hundar. De flest arbetande hundarna återfinns i sin ursprungliga region – Azorerna, en ögrupp av nio vulkaniska öar i norra Atlanten. Ett territorium som är en av de två autonoma regionerna i Portugal.

Cão de Fila de São Miguel är en vakt- & herdehund. Herde-/vallhundar är kända för deras naturliga förmåga att skapa ett starkt band mellan sig och sin herde/ägare men även för deras intelligens och detta är i hög grad fallet med Fila. Enligt Mr Rui Teixeira (Casa da Praia kennel), en av de mest erfarna uppfödarna i branschen, ”en hund kan hantera en hjord av kor. Förstå vad det innebär, den kan tolka över 20 olika uppgifter från sin herde på fältet, särskilja flera kor från varandra och känna dom genom deras olika namn” (“one dog can manage a herd of cows. Understand what that entails, it can interpret over 20 different tasks from its owner on the field, distinguish several cows from one another and know them by their different names.”)

Deras intensitet och råhet i hanteringen av besättningen gör dem till en tillgång för att hantera kor/tjurar, men jordbrukare har nämnt att Fila är för tuff för att hantera får eller andra mindre husdjur.Fila är en mycket driven och intelligent ras som även utmärker sig som väktare tack vare sin intensiva skyddsegenskap, vilket måste ses för att tro på. I kontinentala Portugal är väktarjobben ett av de viktigaste jobben som ges till Fila de São Miguel, där valla kor är mindre vanligt.

Mixen mellan intelligens, råhet/tuffhet och skyddsegenskap gör denna ras till ett mycket dåligt val för en oerfaren hundägare, men även ett dåligt val för de som tror att det räcker med en 20 minuters promenad runt kvarteret för att tillgodose hundens dagliga motion och arbete.